Blog

Brielle in rep en roer

Geplaatst op 21 november, 2013 om 4:28
"BRIELLE IN REP EN ROER"

"Toekomstvisie suggereert sloop van vestingwallen," kopt het AD/RD op 21 november 2013. Minstens 2 huis-aan-huisbladen hebben op een tikkeltje zweverige wijze  verslag gedaan van een bijeenkomst, waarbij wethouder Dick Verbeek, in zijn hoedanigheid als voorzitter van de stuurgroep Leve de vesting Brielle", het eerste exemplaar van de 'inspiratiebrochure' DE TOEKOMST VAN DE (VESTING) STAD overhandigde aan een charmant glimlachende burgemeester Betty van Viegen. 

"Luchtfietserij," dacht 'De STEEG' toen hij las dat de ontwikkeling van de fysiek ommuurde, historische binnenstad van Den Briel stil zou staan, terwijl de periferie onbegrensd kan groeien. Volgens de huis-aan-huisbladen van de 'inspiratiebrochure' zou de binnenstad in toenemende mate te maken hebben gekregen met een leegloop van functies als wonen, werken, zorg etc. Daarom zou het volgens het verslaggeving in de huis-aan-huisbladen een goed idee zijn om de (net voor kapitalen gerestaureerde 300-jaar) oude wallen te slopen, (à la Spijkenisse) een nieuw centrum te bouwen en de wallen te verplaatsen, zoals dat vroeger ook vaak gebeurde. 

Nee, zegt wethouder  Verbeek in het AD/RD,  Al die opwinding slaat nergens op.  Errol Ooft, directeur van het Hellevoetsluise ingenieursbureau IOB, heeft in zijn toekomstvisie geconstateerd dat supermarkten, middelbare scholen, gezondheidsvoorzieningen en ook de kermis de Brielse binnenstad hebben ingeruild voor nieuwe onderkomens in de jonge wijk Nieuwland. Hallo zeg, het is nog maar de vraag of AH toestemming krijgt om, net als Jumbo, een nieuwe vestiging te openen in het niemandsland/schootsveld tussen de vesting en de nieuwbouwwijk. En wat de middelbare scholen, de huisartsen en de kermis betreft, die zijn door de gemeente Brielle gestimuleerd (en wat de kermis betreft: gedwongen) om zich buiten de wallen te vestigen. Om overlast in de binnenstad te verminderen, dan wel dichter bij de bewoners van de nieuwbouwwijken te zitten.

Enfin, in januari 2014 mag Errol Ooft zijn prikkelende stelling opwerpen tijdens een stadsdebat. Ooft zal dan voorstellen om de vestingwallen te verplaatsen en om Nieuwland (om een deel van die wijk liggen al nepwallen heen) en het bedrijventerrein Seggeland heen te leggen. Ooft wil ook de Groene Kruisweg ondertunnelen, zodat we een leefbaar centrum creëren waar het fijn wonen, werken en recreëren is.

Het is goed, dat er in de huidige situatie nog genoeg geld over is om een ('full colour') 'inspiratiebrochure' uit te geven en een onbetaalbare en onhaalbare toekomstvisie te bespreken tijdens een stadsdebat. Ingenieur Ooft weet kennelijk niet hoeveel moeite het heeft gekost om bij de Thoelaverweg dat ene voetgangerstunneltje te mogen maken. Instanties als Defensie, Waterschap en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed slaan acuut op tilt als iemand een spade in de Brielse Wallen wil steken.

Errol Ooft, de voor het schrijven van deze als discussiestuk bedoelde 'prikkelende toekomstvisie' ingeschakelde directeur van het Helvoetse ingenieursbureau IOB is niet van de straat. Zijn bureau heeft een aantal interessante klussen gedaan. (KLIK HIER, voor een prestigieus IOB-klusje in Spijk City, dat zoals iedereen weet een eclatant succes is.)

Categorie├źn: nieuws