Blog

Brielle in rep en roer (II)

Geplaatst op 22 november, 2013 om 3:10
Het Brielse volkslied

Burgemeester Betty van Viegen had bij het finalefeest waarmee de Vestingweekenden in het kader van het 300-jarig jubileum van de vestingwerken werden afgesloten, geen 'inspiratiebrochure' nodig om een aantal onderdanen tegen zich in het harnas te jagen.

Tijdens de in de Catherijnekerk gehouden slotbijeenkomst werd een door dirigent en liedjesschrijver Grigori Sarolea geschreven lied aan het publiek voorgesteld. Dit lied viel bij de burgemeester zo in de smaak, dat ze, zonder bijvoorbeeld de aanwezige wethouders te raadplegen, met een charmante glimlach liet weten  plekke, dat Brielle voortaan een volkslied had: 'Hé, jij daar Brielle!'.

Nu wil het geval, dat op zo'n slotbijeenkomst van de in het kader van het jubileum van de vestingwerken gehouden evenementen vooral Briellenaren waren afgekomen, die geïnteresseerd zijn in de Brielse historie. En - zonder ook maar iets af te doen aan de nieuwe compositie 'Hé,  jij daar Brielle!' - die mensen zijn zich ervan bewust, dat Brielle allang een volkslied heeft. Dat tekst van dit volkslied is in 1892 geschreven door de vermaarde Johan Been (KLIK HIER voor info en de tekst).

Hoewel 'Wij houden van ons Brieltje', in tegenstelling tot het lied dat burgemeester van Viegen onlangs zo goed beviel (KLIK HIER), nog niet op You Tube is te vinden, wordt de eenzijdig genomen beslissing om Johan Been bij het grofvuil te zetten, de importburgemeester door veel èchte Briellenaren niet bepaald in dank afgenomen. 
Het lijkt wel of het volk niet langer bereid is om zich een volkslied op te laten leggen door een regent. Om een inwoner van Den Briel te citeren wiens voorouders al vele generaties in Den Briel wonen: "Alsof koningin  na het Máxima zien van de musical over Hazes ineens wil, dat het Wilhelmus wordt vervangen door het lied 'En zij gelooft in mij'.

Zo zijn burgemeester van Viegen en de voorzitter van de 'Stuurgroep Leve de Vesting Brielle!' (ook wel bekend als wethouder Verbeek) erin geslaagd om de feestelijke Vestingweekenden in een rellerige sfeer af te sluiten. En dat met behulp van een nieuw volkslied en een als discussiestuk bedoelde, maar in een discussie onbruikbare 'inspiratiebrochure' (Zie Brielle in rep en roer I). Want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, zoals 43 gemeentelijke monumenten 366 rijksmonumenten, waaronder het onlangs voor veel geld gerestaureerde rijksmonument ' De Brielse Vestingwerken'. 

De in 2014 te houden stadsdiscussie schijnt te gaan over de vraag hoe de nieuwbouwwijken rond de vesting beter op de vesting kunnen worden aangesloten. Die discussie zou wellicht wat zinvoller verlopen, indien de burgers zich konden uitlaten over een aantal realistische opties.*

'De STEEG' heeft ook iemand gesproken, die denkt dat het gedoe rond het Brielse volkslied en de 'inspiratiebrochure' ten doel heeft om de Maskerade nieuw leven in te blazen. Zo van: als de Briellenaren hun bestuurders niet meer belachelijk willen maken, moet het stadsbestuur dat zelf maar doen.

*  Na een week vol opwinding is, dankzij een interview in het Briels Nieuwsland, duidelijk geworden, dat er over de hoofden van de Briellenaren zal worden gediscussieerd. De stadsdiscussie heet nu een symposium te zijn waar zal worden gediscussieerd door gemeentelijke bestuurders, medewerkers ruimtelijke ordening en communicatiestrategieën van regiogemeenten en andere vestingsteden in Nederland.

Aan het symposium zal dus ook een aantal gemeentelijke specialisten op het gebied van communicatiestrategieën deelnemen. Misschien is het een goede zaak om hen eens uit te laten zoeken hoe het mogelijk is, dat ten aanzien van de publiciteit over deze bijeenkomst voor vrije en creatieve geesten is gekozen voor een communicatiestrategie, die zoveel negatieve opwinding heeft gegenereerd.


Categorie├źn: nieuws

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

332 reacties

Antwoord occasion bell ross montres
15:29 op 30 maart, 2019 
Definitely blogging may help you to boost your business plus this you can also add new users worldwide, We are also planning to guide people through our amazing services, Check out our latest products shared here.
Antwoord deaknigi
11:18 op 14 februari, 2022 
deaknigi 7b17bfd26b https://www.cloudschool.org/activities/ahFzfmNsb3Vkc2Nob29sLWFwcH
I5CxIEVXNlchiAgMDA1dLuCAwLEgZDb3Vyc2UYgIDAoNqqvwgMCxIIQWN0aXZpdHk
YgIDAoKrS2AoMogEQNTcyODg4NTg4Mjc0ODkyOA
https://www.cloudschool.org/activities/ahFzfmNsb3Vkc2Nob29sLWFwcH
I5CxIEVXNlchiAgMCA8ozQCgwLEgZDb3Vyc2UYgIDAwJe4oQoMCxIIQWN0aXZpdHk
YgIDAkLvIgwsMogEQNTcyODg4NTg4Mjc0ODkyOA
https://www.cloudschool.org/activities/ahFzfmNsb3Vkc2Nob29sLWFwcH
I5CxIEVXNlchiAgMCA7eucCwwLEgZDb3Vyc2UYgICA36ncjgkMCxIIQWN0aXZpdHk
YgIDA4NWlgAoMogEQNTcyODg4NTg4Mjc0ODkyOA
https://www.cloudschool.org/activities/ahFzfmNsb3Vkc2Nob29sLWFwcH
I5CxIEVXNlchiAgMCAwaOiCwwLEgZDb3Vyc2UYgICA_6bA8QoMCxIIQWN0aXZpdHk
YgIDAwIXxpwsMogEQNTcyODg4NTg4Mjc0ODkyOA
https://www.cloudschool.org/activities/ahFzfmNsb3Vkc2Nob29sLWFwcH
I5CxIEVXNlchiAgIC_39qLCwwLEgZDb3Vyc2UYgIDAwJSDoggMCxIIQWN0aXZpdHk
YgIDA0LeP1woMogEQNTcyODg4NTg4Mjc0ODkyOA
https://www.cloudschool.org/activities/ahFzfmNsb3Vkc2Nob29sLWFwcH
I5CxIEVXNlchiAgIC__oflCAwLEgZDb3Vyc2UYgICAv6OwrwoMCxIIQWN0aXZpdHk
YgICA_4_l9QoMogEQNTcyODg4NTg4Mjc0ODkyOA
https://www.cloudschool.org/activities/ahFzfmNsb3Vkc2Nob29sLWFwcH
I5CxIEVXNlchiAgID_xamfCQwLEgZDb3Vyc2UYgIDAoISlywsMCxIIQWN0aXZpdHk
YgIDAsNS5lwoMogEQNTcyODg4NTg4Mjc0ODkyOA
https://www.cloudschool.org/activities/ahFzfmNsb3Vkc2Nob29sLWFwcH
I5CxIEVXNlchiAgMDgt-6iCwwLEgZDb3Vyc2UYgIDAoPPeiAgMCxIIQWN0aXZpdHk
YgIDA4Ky9lwgMogEQNTcyODg4NTg4Mjc0ODkyOA
https://www.cloudschool.org/activities/ahFzfmNsb3Vkc2Nob29sLWFwcH
I5CxIEVXNlchiAgMDA7OTDCQwLEgZDb3Vyc2UYgIDAwM7wxwgMCxIIQWN0aXZpdHk
YgIDA4N6RhwgMogEQNTcyODg4NTg4Mjc0ODkyOA
https://www.cloudschool.org/activities/ahFzfmNsb3Vkc2Nob29sLWFwcH
I5CxIEVXNlchiAgMDAh9mdCgwLEgZDb3Vyc2UYgICA_5O64AsMCxIIQWN0aXZpdHk
YgIDA4Ky95wkMogEQNTcyODg4NTg4Mjc0ODkyOA
http://divadlonaorli.jamu.cz/index.php?a=archiv-aktualit/divadlo-
na-orli-zahaji-muzikalem-footloose&addpost&page=1